Вилна зона Долна баня - планински туризъм

Село Свети Спас - Вилна зона Долна баня предоставя много възможности за туризъм, планинско колоездене, излети, разходки, бране на гъби и билки.

Масово практикувани са еднодневните излети и маршрути в близост до вилната зона, до хижа Венетица (1.30 ч.) и до с. Костенец и Костенския водопад (2 ч.).

Планинският релеф на Ибърския и Белмекенския дял на Рила е по скоро хълмист в сравнение с ясно изразения алпийски характер на Мальовишкия и Мусаленския дял, което го прави по достъпен за туристически преходи.

Маршрутите са ясно обозначени с табели и маркировки. Всички хижи и пътеки в региона са с покритие на мобилен оператор.

Препоръчително за всички любители на планинските преходи е да имат опитен планински водач и да притежават необходимата планинска екипировка.

Вилна зона Долна баня - планински туризъм

Рила е известна със своите високи върхове, над 2700 метра надморска височина, и разбира се с най високия връх на Балканския полуостров - Мусала (2925м н.в.).

Рила планина е обявена за Национален парк на 24 февруари 1992 год. с цел запазване флората, фауната, традицията и културата на планината. Националният парк е богат със своята специфична растителност и животински свят. Има над 100 скалисти върхове, високи над 2000 м, пропасти, дълбоки каньони и езера.

Предполага се, че името Рила има тракийски произход. Най-напред планината се енаричала Донука, Дунакс, Доункас, а по-късно Роула, преименувано на Рила от славяните през V-ти век, което означава "многоводна планина", Наименование, което не е случайно тъй като в Рила има над 200 езера и множество минерални извори в разломните зони.

Хижа Венетица

Вилна зона Долна баня - хижа Венетица

Намира се в Източна Рила, м. Конярника на 1400 м н.в.

Хижа Венетица се състои от две сгради - стара и нова, разположени непосредствено една до друга с общ капацитет 60 места. Старата хижа Венетица е двуетажна дървена постройка с капацитет 25 места и се ползва през цялата година. Санитарните възли и умивални са вътрешни, баня има.

Новата хижа Венетица е масивна триетажна сграда с капацитет 35 места в стаи с по 2, 3, 4 и 5 легла с етажни санитарни възли и умивални и общи за сградата бани. Хижата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, с отопление на твърдо гориво. Разполага с кухня, столова и лавка. Край хижа Венетица има площадка за спортни игри и забавления.

Маркировка и табели обозначаващи маршрута има през цялата година! Има четири кратки пътеки, по които се стига до хижата. Всички те са обозначени и маркирани (важно е да се знае, че пътеки не са с еднаква дължина и трудност за изкачване).

GPS кординати:
42° 15' 15.98" N
23° 44' 22.42" E

Вилна зона Долна баня - 1.30 ч.
х. Белмекен - 4.30 ч.
х. Заврачица - 8 ч.
вр. Ибър - 5 ч.

Актуален телефон за контакт можете да намерите на страницата на хижата във Фейсбук :
Хижа Венетица

Връх Мусала

Вилна зона Долна баня - връх Мусала

Мусала е най-високият връх в България и Балкански полуостров с височина 2925 m, измерено от равнището на морето при пристанище Варна. На върха има метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Изграден е от палеозойски гранит, прорязан с гранитпорфирни жили. Средна годишна температура -2.9ºС. Средно 254 дни от годината на Мусала има сняг.

От Ястребец се тръгва по маркираната пътека до хижа Мусала. Пътеката пресича рида Маркуджик и достига до хижа Мусала. Пътеката към върха започва от северната страна на езерото, което се намира до хижата. След около час и половина стръмно изкачване се стига до „Алеково езеро“. На около час път от езерото се намира заслон Леденото езеро. От заслона до връх Мусала се върви 30 минути. Пътеката се вие нагоре към върха, но може и да се ползва маркираната с колове зимна пътека, която минава по североизточното било на Мусала. Зимната пътека е стръмна, поради което е обезопасена с метално въже.

Ястребец (2369 м) - х. Мусала (2389 м) - 3,60 км, 1 ч. преход.
х. Мусала - заслон Ледено езеро (2709 м) - 2,40 км, 1 ч. 20 мин. преход.
Леденото езеро - вр. Мусала (2925 м) - 0,86 км, 30 мин. преход.

Актуална информация за метеорологичните условията за туризъм можете да намерите на сайта на Планинската спасителна служба.